Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel - Călăraşi
 Hram: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
 Adresă: Str. Nicolae Titulescu, nr.1, Municipiul Călăraşi, Judeţul Călăraşi
 Preot paroh: Ioan DINCĂ
 Preot coslujitor: Vergil - Marian ACHIM

BISERICA SFINŢII APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL - MUNICIPIUL CĂLĂRAŞI
 
 ISTORICUL PAROHIEI. Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Municipiul Călăraşi este aşezată la jumătatea distanţei dintre parohiile Mircea Vodă şi Volna, pe drumul principal care traversează oraşul pe latura NV-SE şi vine în întâmpinarea credincioşilor care, de la o biserică la cealaltă, aveau de parcurs circa 4 km. Biserica parohială este situată pe strada Nicolae Titulescu nr.1, la intersecţia cu str. Cornişei într-o mirifică zonă, având la Sud ca perspective: braţul Borcea şi Canalul Siderurgic.
 Parohia Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel a luat fiinţă în anul 2003. Solicitarea membrilor Comitetului de Iniţiativă nu a avut mult de aşteptat. După ce în ziua de 28 ianuarie 2003, alături de primarul municipiului Daniel-Mirel Ţuţuianu, după ce a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească la catedrala Sf. Anastasia, Preasfinţitul Părinte Episcop Dr. Damaschin, cu întreg soborul, însoţit de aproximativ 1000 de credincioşi, s-au deplasat la locul viitorului amplasament al bisericii cu hramul Sf. Apostoli Petru şi Pavel, unde s-a pus piatra de temelie, s-a amplasat o cruce şi s-a sfinţit locul de construcţie. [Argument, nr. 86 din 7-13 martie 2003, p. 16.]
 În vara anului 2008 biserica cu hramul Sf. Apostoli Petru şi Pavel este ridicată în întregime şi acoperită cu tablă. A fost confecţionată catapeteasma, din lemn de stejar, cu o sculptură ce o face unică în România.
 Pentru că nu avea unde să săvârşească sfintele slujbe, preotul paroh Dincă Ioan, a obţinut prin bunăvoinţa domnului Doru Ioan Tărăcilă, un spaţiu ce aparţine S.C. Indcom S.A., la parterul blocului C 31 din apropierea bisericii, în care a amenajat într-un timp record Capela Sfânta Maria (Adormirea Maicii Domnului), sfinţită la 13 martie 2003, şi vizitată de Preasfinţitul Episcop Dr. Damaschin, la 7 mai 2003. [Almanah Bisericesc 2008, p. 197.]
    Aceasta a funcţionat ca biserică parohială, în perioada 2003-2010, iar în prezent este folosit ca şi capelă, şcoală de duminică, cantină socială şi club al pensionarilor. Aceştia din urmă se întâlnesc, socializând şi păstrând legătura cu preoţii bisericii şi comunitatea, prin activităţi specifice vârstei.
 ARHITECTURĂ. Sfântul lăcaş este construit în formă de cruce, având o lungime de 27,20 m, lăţime 11,10 m şi înălţime 23,00 m, stilul apropiindu-se de unul neoclasic.
 Biserica dispune de o temelie din beton armat pe pernă de leos, cu stâlpi de beton până la centură, zidul fiind din BCU. Bolta este realizată din cadre metalice cu plasă de Buzău sudată, plasă de rabitz şi tencuială. Biserica are trei turle, cea mare deasupra naosului, iar celelalte două deasupra pronaosului, pe toate trei fiind amplasate sfinte cruci din inox. Cafasul este unul generos prin suprafaţă şi utilităţi, iar accesul în cafas şi cancelarie, se face pe o scară interioară uşor accesibilă.
 La exterior, pridvorul, latura dreaptă şi stângă a bisericii, sunt izolate termic până la sfântul altar.
 PICTURA este realizată în tehnica fresco, stilul bizantin de către pictorul Horvath Răducu-Sebastian, ajutat fiind de către ucenicul său Bîrlescu Vasile.
 Catapeteasma, impozantă şi generoasă prin inserţii şi motive religioase tradiţionale, a fost executată prin râvna şi dragostea familiei Vernea Emil şi Viorica, de către domnul sculptor Eugen Vartic din Vânători-Neamţ
 PREOȚII. În prezent slujesc la această parohie preotul paroh Dincă Ioan din 2003 și preotul II Achim Vergil Marian din 27 decembrie 2011.
 ACTIVITĂȚI. Parohia desfășoară mai multe programe sociale după cum urmează: ,,Școala de Duminică”, unde copiii proveniți din familii nevoiașe primesc meditații gratuite, iar lunar, familiile nevoiașe din parohie primesc ajutoare constând în alimente, haine și medicamente. Parohia organizează activități catehetice atât cu enoriașii, cât și cu elevii din parohie, existând și un grupul de cateheză, unde copiii desfășoară numeroase activități educative. În cadrul parohiei se desfășoară permanent programul Hristos împărtășit copiilor. Parohia are Bibliotecă parohială.

TEXT: Nicolae Ţiripan