ŢĂNDĂREI GARĂ II
 Hram: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena
 Adresa: Ţăndărei, jud. Ialomiţa
 Preot paroh: Ion FLORIN

BISERICA SFINŢII ÎMPĂRAŢI CONSTANTIN ŞI ELENA - ȚĂNDĂREI GARĂ II
 
 ISTORICUL PAROHIEI. Parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena din Țăndărei a luat ființă în anul 1934, prin donarea unei clădiri ce aparținea familiei Perlea, în care a funcționat începând cu anul 1902, o bancă de creditare, amenajându-se noul lăcaș de cult pentru credincioșii din această parte a orașului Țăndărei. Primul preot slujitor a fost părintele Dan Moisescu, care mai apoi s-a transferat la parohia Gaița - Făcăieni. Cartierul acesta este numit de către localnici ,,Strachina”, după forma pe care o avea cursul vechi al râului Ialomița, în partea de sud a parohiei, astfel ca deseori parohia este cunoscută sub numirea aceasta.
 Clădirea fostei Biserici era în formă de navă, orientată cu altarul la nord, iar intrarea prin partea centrală de est, având înălțimea de 3,50 m, lungimea de 18 m, iar lățimea de 5 m. Sfânta masă era din lemn, având doar Sfinții Evangheliști lipiți pe colțurile ei. Următorii preoți slujitori au fost: pr. Sima Dumitru, pr. Vasile Roman, pr. Chiriță Alexandru, pr. Ioan Boboc și pr. Iordache Sebastian, iar din anul 2000 până în prezent pr. Ion Florin.
 ISTORICUL BISERICII. În anul 2007, cu binecuvântarea PS Damaschin, s-au început lucrările de zidire a actualei Biserici, pe locul celei vechi, care a fost dezafectată.
 Servind nevoilor de cult al unora dintre enoriaşii din cartierele Gară şi Strachina din Ţăndărei, biserica a fost construită între anii 2008-2012, cu sprijinul comunităţii locale, principalul donator fiind dl. Gheorghe Ceteraş.
 PISANIA glăsuiește: „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh Dumnezeu cel în Treime slăvit, s-a zidit această sfântă biserică închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, cu binecuvântarea Preasfințitului Damaschin Episcopul Sloboziei și Călărașilor, între anii 2007-2012. Lucrările de la temelie și până la înzestrarea cu odoare sfinte s-au realizat prin râvna și dragostea pentru sfânta biserică a domnilor Mihai Ioniță și Gheorghe Ceteraș, protopop fiind pr. Marian Pătărlăgeanu, iar preot paroh Florin Ion. Pictura în frescă a fost executată de către o echipă de pictori condusă de Tcaciuc-Dobrin Ioan, în perioada mai-iulie 2012. Târnosirea sfântului lăcaș s-a făcut la data de 16.09.2012 de către Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Binecuvintează Doamne pe toți cei ce iubesc podoaba casei Tale. Amin”.
 Lucrările de zidire si înzestrare cu pictură și odoare sfinte au durat până pe data de 16 septembrie 2012, când noua Biserică a fost târnosită de către Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor.
 ARHITECTURA. Biserica este așezată, după rânduială cu altarul spre răsărit, având arhitectura tipic bizantină în formă de cruce greacă înscrisă, cu arce de bolți semicirculare deasupra absidelor și altarului, care împreună cu baza circulară a turlei mari dau formă pandantivilor.
 PICTURA este executată în anul 2012 de către o echipă condusă de domnul Ioan Tcaciuc- Dobrin, folosindu-se tehnica fresco, în stil bizantin.
 Catapeteasma, stranele și întregul mobilier bisericesc a fost executat din stejar de către sculptorul Hizanu Vasile din Grumazești - Neamț, în perioada 2011-2012.
 PREOȚI slujitori: Pr. Sima Dumitru, Pr. Vasile Roman, Pr. Chiriță Alexandru, Pr. Ioan Boboc, Pr. Sebastian Iordache. În prezent, slujește PC Pr. Ion Florin din anul 2000.
 ACTIVITĂȚI. Parohia Țăndărei Gară II are grup de cateheză alcătuit din 12 copii în programul Hristos împărtășit copiilor. Organizează pelerinaje anuale cu credincioșii adulți din parohie în Grecia la Muntele Athos. Copia Icoanei făcătoare de minuni de la muntele Athos este așezată spre închinare pelerinilor ce vin spre a se închina an de an.

TEXT: Prof. Dr. Ştefan Sava Grigorescu