Traian II
 Hram: Sfântul Niceta de Remesiana
 Adresa: comuna Traian, județul Ialomița
    Preot paroh: Ionel SPĂTARU

BISERICA SFÂNTUL NICETA DE REMESIANA - TRAIAN II
 
 ISTORICUL PAROHIEI. Parohia este una nou înfiinţată. În anul 2004, vrednicul de pomenire Episcop Dr. Damaschin Coravu a hotărât ca în comuna Traian să ia fiinţă a doua parohie, cu hramul Sfântul Niceta de Remesiana. Această hotărâre a fost bine primită de credincioşii locului, deoarece distanţa faţă de biserica veche a satului era mare.
 Locul pentru ridicarea bisericii a fost dat de Consiliul Local Traian, fiind apropiat de Grupul Școlar Agricol Traian. Odată cu întemeierea parohiei, s-a luat hotărârea de a se ridica un nou locaş, spre a servi nevoilor duhovniceşti.
 ISTORICUL BISERICII. Cu sprijinul comunităţii şi al autorităţilor locale şi judeţene, temelia bisericii a fost pusă în anul 2007. În luna iulie 2009, cu ajutorul d-lor Dumitru Ecevit Pasha şi Ştefan Umit Nehir, creştin-ortodocşi de origine turcă (deveniţi, astfel, ctitori ai bisericii), s-a dus la bun sfârşit ctitoria ridicată în cinstea „celui întru sfinţi, părintelui nostru Niceta, episcopul Remesianei“.
 La 29 octombrie 2009, pc părinte Dumitru Drăghici, protopopul Sloboziei, împreună cu un sobor de preoţi, a săvârşit slujba de sfinţire a bisericii, iar în ziua următoare, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a dăruit Sfântul Antimis, pentru a putea săvârşi Sfânta Liturghie. În momentul de faţă, biserica are pardoseală nouă, încălzire centrală, precum şi o catapeteasmă nouă, donată de domnii Pasha şi Nehir.
 ARHITECTURA. Biserica este construită din cărămidă și beton armat, în formă de navă, cu lungimea de 25 m și lățimea de 8,5 m, stilul fiind o combinație între cel bizantin și cel neoclasic. Posedă o turlă mare, pe care este montată o cruce de fier.
 PICTURA. În acest moment, în biserică se efectuează pictura, în tehnica all secco, fondurile provenind de la Consiliul Local Traian și de la credincioși.
 ANEXE. Intrarea în curtea bisericii se face pe sub clopotnița ce are un clopot de 130 de kg.
 PREOŢI slujitori, de la înfiinţare până în prezent: preot Spătaru Ionel, 2004 (anul înfiinţării parohiei) şi până în prezent.
 ACTIVITĂŢI. Parohia are grup de cateheză, format din 15 copii (6-15 ani), în cadrul programului Hristos împărtăşit copiilor. Anual, se organizează tabere cu tinerii, pelerinaje, alte activităţi catehetice etc.

FOTO: Laurenţiu Tătulescu, Arhid. Nicușor Silviu Dascălu